Antwerpse bibliotheken opnieuw open vanaf 2 juni

 

Na groen licht van de federale crisiscel, treft de stad volop voorbereidingen om alle Antwerpse bibliotheken op een veilige manier te heropenen. De bibliotheken zullen op 2 juni openen als ‘Uitleenbibliotheek’, en dus nog niet als verblijfsruimte, krantenhoek of voor groepsbezoeken. Geïnteresseerde leden kunnen opnieuw zonder afspraak materiaal uitkiezen en dit ter plekke ontlenen. Op dit moment zijn de bibliotheken geopend als ‘Afhaalbibliotheek’ op afspraak. Deze en aanvullende diensten op maat zoals ‘Bib aan huis’ voor minder mobiele personen zullen ook na 2 juni voortgezet worden.

Nieuwe alternatieve dienstverlening: de ‘Uitleenbibliotheek’

Vanaf 2 juni mogen de Antwerpse bibliotheken opnieuw hun leden verwelkomen. Om een bibliotheekbezoek veilig te laten verlopen, werden een aantal nieuwe richtlijnen opgesteld. Zo is het bibliotheekbezoek voorbehouden voor individuele klanten en ligt de focus nog steeds op het ontlenen en terugbrengen van bibmateriaal. Vanaf 2 juni kunnen geïnteresseerde leden opnieuw zonder afspraak in hun bibliotheek terecht en kunnen er zelf uit de beschikbare boeken, strips, cd’s en dvd’s kiezen en ontlenen.  Bezoekers wordt aangeraden hun bezoek voor te bereiden, zodat zij gericht hun gewenste materialen kunnen selecteren en enkel de materialen moeten aanraken die ze effectief willen meenemen.

“Onze bibliotheken openen opnieuw hun deuren voor mensen die daar nood aan hebben. Zo kunnen ze kiezen welke boeken ze willen meenemen, of zelf een alternatief zoeken wanneer hun eerste keuze niet meer voorradig blijkt. Voor mensen die nog niet klaar zijn voor deze stap, behouden we het systeem van de afhaalbib en voor de meest kwetsbare senioren behouden we het systeem van bib aan huis. Op die manier voorzien we een aanbod op maat van iedere inwoner die van een goed boek of ander bibliotheekmateriaal wil genieten”, verduidelijkt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.