Scholen

Programma schooljaar 2022-2023

Bib Vrede heeft voor elke leerkracht en leerling een inspirerend aanbod. Ook voor schooljaar 2022-2023 stellen we met veel plezier het programma van bib Vrede aan je voor. Ga zeker eens op ontdekking in ons vast aanbod via de navigatie aan de linkerkant.

Naast ons vast aanbod heeft bib Vrede voor dit schooljaar weer een geweldig programma samengesteld met voorstellingen, workshops, een auteurslezing en andere activiteiten. Hieronder vind je alvast enkele tips. Klik hier voor de volledige kalender.


Workshop mentale gezondheid met Warme William (10+, 11+)
vrijdag 16 en 23 september
Samen sterk: In deze workshop maken de leerlingen kennis met Warme William. Een Warme William is iemand die écht naar je luistert: een vriend(in), een ouder, een leerkracht... Het is iemand die je uitnodigt om te vertellen wat er scheelt. Want iedereen zit wel eens wat minder goed in zijn vel. Aan de hand van verschillende spelletjes en vragen, geven we de leerlingen de kans na te denken over hun eigen netwerk, hun vrienden en hoe ze zichzelf goed kunnen voelen.

Sessies met Nadia Babazia: De koffers van Oma (5+)
vrijdag 14 oktober
Mouna’s oma is geboren in Marokko. Toen ze met opa trouwde, verhuisde ze naar hier. Oma mist Marokko nog steeds. Daarom gaat ze er elk jaar naartoe en met volle koffers komt ze terug. Mouna wacht haar oma ongeduldig op. Heeft ze weer een speciaal cadeautje mee? Ze duikt in oma’s koffers, op zoek naar Marokko …Auteur Nadia Babazia leest haar boek voor, vol herkenbare en grappige situaties. Aansluitend knutselen we met een thema uit het boek.

Voorlezen met een hond (7+, 8+, 9+)
vrijdag 18 en 25 november
Kom je "kwispellezen"? Voor sommige kinderen is lezen moeilijk, frustrerend of zelfs ronduit ongemakkelijk, zeker wanneer ze hardop moeten lezen in de klas. Een voorleeshond zegt niets en is één en al oor. Voorlezen aan een lieve, geduldige en aandachtig luisterende hond kan bijzonder motiverend werken. Komen jouw leerlingen hun lievelingsverhaal vertellen aan Matou en Onyx, de liefste viervoeters van Antwerpen?

Woordmonsters (6+, 7+)
vrijdag 2 en 9 december
In deze workshop bedenken de leerlingen leuke monsters en werken ze rond taal. Op het einde worden de werkjes in het groot op de muur geprojecteerd om het wow-effect nog groter te maken!

Workshop poëzie door Griet Janssens. (4+, 5+)
vrijdag 27 januari
Griet Janssens is pedagoge, gespecialiseerd in leesontwikkeling en meertaligheid. In het kader van de Poëzieweek brengt ze een workshop rond woorden, klanken en tekens, op maat van kleuters.

Workshop poëzie met Anna Borodikina (OKAN)
vrijdag 3 februari
Anna Borodikhina is een spoken word performance artieste, muzikante en creatieve duizendpoot die wil stilstaan bij waar anderen van weglopen. Samen met OKANleerlingen (12+) stapt ze de wondere wereld van poëzie in, net na de Poëzieweek. De leerlingen worden geprikkeld om taal te geven aan hun gedachten en gevoelens.

Theatervoorstelling Sinbad (7+, 8+, 9+)
vrijdag 10 februari
Geïnspireerd door “Duizend-en-één-nacht” vertelt Mohanad Muktar een verhaal over een jongen die voor het eerst in zijn leven zijn verjaardag kan vieren. De jongen is erg benieuwd en een beetje zenuwachtig voor het feest. Want hoe bereid je een verjaardagsfeest voor zonder ouders en familie om je heen?
PRODUCTIE KunstZ - COPRODUCTIE Stormopkomst & WIPCOOP/Mestizo Arts Platform

Surfen met een helm op (10+, 11+)
vrijdag 17 februari
Kinderen zijn gemiddeld 8 jaar en 4 maanden wanneer ze hun eerste smartphone krijgen. Vanaf dan opent de wereld van internet, games en sociale media. Een spannende ontdekkingstocht, met kansen en valkuilen. We maken op een speelse en interactieve manier kennis met fenomenen zoals sociale media, privacy en schermtijd.We staan ook stil bij online hindernissen zoals cyberpesten, online grensoverschrijdend gedrag en het delen van foto's.

Struis – Roestgroep (6+, 7+)
woensdag 29 maart
De aarde is uitgeput en er volgt een vloedgolf die zo hoog is dat de hele wereld tot aan de 2e verdieping onder water komt te staan. Op elk dak woont nu een dier en zij moeten hun steentje bijdragen. Frederik, de struisvogel, heeft nog altijd niet zijn roeping gevonden. Hij kan zingen, dansen en mensen aan ’t lachen brengen, maar niets nuttigs. Tot overmaat van ramp wilt de boze buurman Freddy wegjagen, in de hoop dat er een productief dier op het dak belandt. Frederik moet zijn beste beentje voorzetten. Gelukkig heeft hij lange benen.
Van en met Deniz Polato─člu en Gwendalyne van Erp - Muziek Anton Geerts - Verteller Alain Rinckhout - Vormgeving en decor Studio Kuurjeus. Struis is een productie i.s.m. Rataplan, Cera, Bib Vrede, Stormkop & Studio Kuurjeus

Jeugdboekenmaand
maart
De hele maand maart is het jeugdboekenmaand en verdiepen we ons in het thema Geluk. Verwacht je aan leuke interactieve workshops, vertellingen, doe-boekjes, theater en nog veel meer. Het volledige programma volgt later nog.

HITKIT – 2-daagse workshop (OKAN)
vrijdag 28 april en 5 mei
vrijdag 12 en 19 mei
Via muziekinitiatie met werkmethodes uit kleinkunst en spoken word, laten we Nederlandstalige of anderstalige leerlingen op een laagdrempelige manier kennismaken met de verschillende aspecten van een creatief proces. Met doe- en schrijfopdrachten worden de leerlingen uitgenodigd om hun eigen creativiteit te ontdekken. Ze maken samen een beat, associëren onbekende geluiden en schrijven uiteindelijk hun eigen hit!


Reserveren?
Reserveren doe je via een e-mail aan bib.vrede@antwerpen.be
Al deze activiteiten worden gratis aangeboden. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt!