Scholen > Jeugdboekenmaand

Jeugdboekenmaand 2022

Meer info over het programma van de Jeugdboekenmaand 2022 volgt later dit jaar.
 

Jeugdboekenmaand 2021

De jeugdboekenmaand viert feest! In 2021 bestaat de jeugdboekenmaand 50 jaar. Het thema is dit jaar dan ook "Lezen is een FEEST"!

Jeugdboekenmaand Startshow
Op maandag 1 maart trappen we de Jeugdboekenmaand feestelijk af met een livestream vanuit hetpaleis in Antwerpen. Iedereen die wil, kan maandagnamiddag van 13u30 tot 14u30 meekijken naar de startshow, met Kapitein Winokio, Esohe Weyden, Wouter Deprez, Gerda Dendooven en Laura Janssens, ons Jeugdboekenmaand-feestcomité!

Youtube-kanaal Jeugdboekenmaand
Op het Youtube-kanaal van Jeugdboekenmaand kunnen kinderen filmpjes bekijken van auteurs en illustratoren die voorlezen, vertellen, teken- en knutseltips geven, live illustreren... Elke dag komen er nieuwe filmpjes bij.

Doeboekjes
Voor het 3e en 4e leerjaar van het lager onderwijs zijn er ook dit jaar weer doeboekjes. Daarmee kan je zelf aan de slag, in de klas of thuis. Het zit boordevol leuke opdrachten, kleurplaten, creatieve puzzels en hersenkrakers. Vraag voor je klas een pakket doeboekjes aan via bib.vrede@antwerpen.be

Affichequiz op school
Het traditionele affichespel kan dit jaar helaas niet in de bib plaatsvinden. Maar niet getreurd, wij komen met het spel naar jouw school toe! We hebben het  affichespel omgevormd tot een affichequizWe leveren jullie de affiches met een boekenpakket om mee aan de slag te gaan in de school. De leerlingen krijgen een aantal prikkelende vragen over de affiche en het thema van de jeugdboekenmaand 2021. Voor 2de en 3de graad.

Pimp je feesthoed
Wil je klassikaal met je leerlingen feesthoedjes pimpen, vraag dan bij je doeboekjes ook een pakket blanco feesthoedjes aan. Maak tekeningen geïnspireerd op de favoriete verhalen of boeken van je leerlingen, gebruik stukjes tekst of werk met schaar, papier en lijm. Alles kan om de feesthoedjes zo mooi mogelijk te maken. In de bib maken we er een gigantische slinger van. De klas met de best versierde hoedjes wint een feestelijk boekenpakket!

Auteurslezing Jan De Kinder (volzet)
Jan De Kinder, schrijver en tekenaar van o.a. het prachtige "Rood", komt vertellen en tekenen, virtueel via zoom of in de klas als essentiële derde. Voor de 2de graad.

Boekentips
De boekentips hieronder weerspiegelen het feest dat lezen is. Want lezen is zo veel, dat er voor iedereen wel ergens een boek is dat past! Download de boekentips per leeftijd hier:
6-9 jaar https://bit.ly/3jQEIlq
9-12 jaar https://bit.ly/34pg6Ly

Theater op school
Aangezien klassen momenteel niet naar de bibliotheek kunnen komen, voorzien we de optie om de geplande theatervoorstellingen op school te laten doorgaan. Cultuurwerkers, kunstenorganisaties en kunstenaars kunnen als essentiële derde toegelaten worden op school mits ze bijdragen aan het behalen van de leerplandoelen enerzijds en als uit de lokale risicoanalyse blijkt dat de activiteit veilig kan verlopen anderzijds. Als jullie een voorstelling/auteur op school willen ontvangen, maken wij graag samen met de school, de preventie-adviseurs en de artiesten een risicoanalyse op. Telkens 1 school kan 2 voorstellingen laten plaatsvinden op de geplande voormiddag. Het maximum aantal deelnemers is onder voorbehoud van de plaatselijke mogelijkheden inzake afstand en verluchting.

Dansvoorstelling STRETCH (i.s.m. Rataplan)
Twee mannen, een plint, vier lijnen en een routine. Steeds opnieuw. Tot ze het kunnen. Of dromen dat ze het kunnen. Dat ze eindelijk het publiek horen juichen. Dat ze eindelijk gecoacht worden door de groten der aarde. Dat ze eindelijk het turnparadijs bereiken. STRETCH is een choreografische slapstick voorstelling. Het is een experiment in falen en weer opstaan; een kleine anekdote over een duo dat groot durft dromen; een verhaal binnen de lijnen van de turnmat over ‘net niet’, vriendschap, liefde en al haar dagdagelijkse obstakels.

PRAKTISCHE INFO
Voor de 1ste en 2de graad.
Max aantal deelnemers: 44
Benodigde speeloppervlakte: 6 x 6 meter

Toneelvoorstelling STRUIS (Roestgroep i.s.m. Rataplan)
De aarde is uitgeput en er volgt een vloedgolf die zo hoog is dat de hele wereld tot aan de 2e verdieping onder water komt te staan. Op elk dak woont nu een dier en zij moeten hun steentje bijdragen. Frédèrik de struisvogel heeft nog steeds zijn roeping niet gevonden. Tot overmaat van ramp wilt de boze buurman Freddy wegjagen, in de hoop dat er een nuttig dier op het dak belandt. Frédèrik moet zijn beste beentje voorzetten. Gelukkig heeft hij lange benen…

PRAKTISCHE INFO
Voor de 1ste en 2de graad.
Max aantal deelnemers: 44
Benodigde speeloppervlakte: 5 x 5 meter
Speelruimte is idealiter verduisterd.