Scholen > Jeugdboekenmaand 2019

Beste directies en leerkrachten,

Heeft u zin om tijdens de Jeugdboekenmaand (maart 2019) een grote lees-uitdaging aan te gaan met uw leerlingen? De Antwerpse bibliotheken dagen jullie leerlingen uit om samen 15.000 boeken te lezen! En omdat de Jeugdboekenmaand in het teken staat van vriendschap, willen we grote vriendschapsslingers maken met in totaal 15.000 gepersonaliseerde “boekenvriendjes”. Elk boekenvriendje staat symbool voor een gelezen boek.

Bezoek de bib!
De bibliotheken van Antwerpen en haar districten bieden tijdens de Jeugdboekenmaand uiteenlopende activiteiten aan. Bezoek met uw klas bib Vrede. Een auteurslezing, een theatervoorstelling, een creatieve drukworkshop? Een digitaal spel? Het zal uw leerlingen stimuleren om nog meer te lezen en creatief om te gaan met taal.

Hoe schrijf je in voor onderstaande activiteiten?
Dit kan door een e-mail te sturen naar bib.vrede@antwerpen.be Vermeld daarbij als onderwerp JBM. Geef zeker de naam van de school en de klas, de betreffende activiteit, uw contactgegevens (naam, email en telefoon/gsm-nummer) en het aantal leerlingen die deelnemen. U kan hier ook terecht met al uw vragen.

Opgelet: alle activiteiten zijn gratis, maar de plaatsen zijn vaak beperkt, dus reageer snel en uiterlijk op 9 februari! Wij laten dan aansluitend weten of uw voorstel lukt, of dat naar een andere optie gekeken moet worden.

Activiteiten

Vriendschapsselfie
Teken een selfie van jou en je beste vriend/vriendin. Breng deze binnen in de bib en win een leuke prijs! Doorlopend in de bib of klas. Voor iedereen.

Theatervoorstelling rond vriendschap
Nala en Amir” Van Nyra Hens en Jaouad i.s.m. Rataplan

Woensdag 27/3/19, om 9u of 10u30 (45 minuten)
Voor de 1e graad. Inschrijven verplicht.

Workshop Jonas Thys
Na een korte kennismaking van het houtsnijwerk van Jonas, gaan de leerlingen zelf aan de slag met grafische druk- technieken rond het thema vriendschap. Met een snel en verrassend resultaat!
Maandag 11/3/19, om 9u, 10u30 of 14u (60 minuten).
Voor de 2e graad. Inschrijven verplicht.

Bibster, educatief digitaal spel rond vriendschap
Vrijdag 15/3 om 10u, Vrijdag 15/3 om 13u30, Maandag 25/3 om 10u, Maandag 25/3 om 13u30 (60 minuten)
Voor de 3e graad. Inschrijven verplicht.

Auteurslezing Tom Schoonooghe.
Oud-Borgerhoutenaar Tom vertelt over zijn schrijf- en illustratiewerk. Boekenpakket beschikbaar.
Vrijdag 22/3, om 9u, 10u of 11u (50 minuten)
Voor de 3e graad. Inschrijven verplicht.

Doeboekje
Vrij in de klas. Voor de 2e graad.

Vriendschapsslingers
Boekenvriendjes op te halen in de bib. Breng ze daarna binnen in de bib en win een leuke prijs!
Vrij in de klas. Binnenbrengen voor 27 maart.
Voor alle graden.

 

Aan de slag met het Doeboekje
Vanaf februari kan u voor uw leerlingen uit het 3de en 4de leerjaar doeboekjes ophalen in de bibliotheek of in de bibbus. Hierin zitten opdrachten, recepten en aanbevelingen voor boeken. U kan de opdrachten individueel laten uitvoeren of in klasverband. In elk boekje zit een papieren “boekenvriendje” dat ze mogen uitknippen en versieren.

Vriendschapsslingers
Maak met de boekenvriendjes een vriendschapsslinger en hang die op in uw klas. De boekenvriendjes haalt u af in de bibliotheek. Een foto post u op facebook. We hangen jullie slinger ook graag op in onze bibliotheek. Als jullie de papieren boekenvriendjes vóór 27 maart binnenbrengen, ontvangen de kinderen een vriendschapsbandje en een code waarmee ze kans maken om een boekenpakket te winnen. Junes daagt jullie uit om 15.000 boeken te lezen en één grote vriendschapsslinger te vormen. Als de uitdaging lukt, vindt er op het einde van de Jeugdboekenmaand een groot ‘lees-feest’ plaats met een tegenprestatie van Junes, Ketnet-vlogger en ook bekend van “Ketnet Musical” en de Studio100 musical “40-45”.

Jullie doen toch mee?
Hou vanaf eind januari de website van de jeugdboekenmaand in het oog voor meer informatie. Voor activiteiten in de bib schrijf je in voor 9 februari via bib.vrede@antwerpen.be (zie boven)

Vergroot elkaars leesplezier!
Tijdens de Jeugdboekenmaand willen we het leesplezier van de kinderen vergroten. Via de facebookgroep ‘leeskracht’ kunnen leerkrachten tips uitwisselen over het bevorderen van lezen. Check het op de leeskrachtfacebookgroep. En surf eens langs de leestips van de jeugdboekenmaand om leuke boeken rond vriendschap voor jonge kinderen (beter) te leren kennen.

Veel leesplezier en tot binnenkort in de bibliotheek!